Pomeranian (Pomeranyalı) Irkı

Yavru Kedilerde Eğitim
7 Aralık 2016
Pomeranian ve Süs Köpeklerinde Genetik, Sağlık Sorunları
9 Ocak 2017

Pomeranyalı'nın (Pomeranian) Tarihçesi

Pomeranian yani Pomeranyalı köpeği veya kısaca boo, pom ya da pompom, Orta Avrupa'nın Tarihi Pomeranya Bölgesi (Kuzey Polonya ve Doğu Almanya’nın bugünkü bölümü) adını alan Spitz tipi köpek cinsidir. Genellikle süs köpeği olarak beslenir. Pomeranyalı özellikle büyük Alman Spitz veya Wolfspitz soyundan üretilmiştir. Alman Spitz cinsinin bir çeşidi olarak Fédération Internationale Cynologique tarafından tespit edilmiştir. Birçok ülkede, Zwergspitz (cüce spitz) olarak bilinir. Pomeranyalı sağlam, sağlıklı bir köpek ırkıdır. ABD'de en popüler 20 köpek cinsi arasındadır.

Bilinmesi gereken bir konu ise “Boo” ismi ile bir ırk yoktur. Boo bir Pomeranian ırklı köpeğe sahibinin verdiği isimdir.

Tarihte ilk 30 Kg olan Pomeranyalı köpekler, koyun ve diğer küçükbaş hayvanlara bekçilik yapma görevi için yetiştirilirlerdi. 1800’lü yıllarda İlk olarak Almanya, Polonya, İtalya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygınlaştılar. Kraliçe Victoria 1888 yılında Floransa, İtalya’da bir Pomeranyalı’yı çok beğenerek İngiltere’ye getirdi ve İngiltere’de bu ırk kısa zamanla tanınmaya başlandı. Amerikan Kennel Kulübü tarafından 1900'lerde farkına varılmış, 1911 yılında ise Amerikan Pomeranyalı Kulübü kurulmuştur. O günden beri küçülmeye devam etmiştir. Daha sonra bu köpekler, zamanla tüm dünyada yaygınlaşarak bugüne kadar ırk popülaritesini sürdürmüştür.

Safkan Pomeranyalı'yı (Pomeranian) Tanıyın

Pomeranyalı cinsi bir köpeğe sahip olmak istiyorsanız köpeğin güvenilir üreticilerden alınması çok önemlidir. Çünkü Pomeranyalı’ya çok benzeyen Alman Spitz gibi bazı ırkların kırmaları Pomeranyalı diye satılabilmektedir. Tüysüz haliyle Chihuahua'ya benzerliği ile bilinirler. Kafası ve bacakları vücut ile uyumlu oranda olmalıdır. Yazımızı okumayı tamamladığınızda, ırk hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olacaksınız.

Pomeranyalı (Pomeranian) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Neşeli, sempatik, enerjik ve her yönüyle hayat dolu bir ırktır. Kendine özgüdür; başına buyruk, mamada seçici olsa da apartman dairelerinde beslenebilecek ideal ırklardan bir tanesidir. Ev içinde oldukça hareketlidir. Sıcak havalarda serin bir yerde tutulması gerekebilir. İçinde oynayabileceği küçük bir bahçe Pomeranyalı’nın egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Yorulmadan uzun mesafeler yürüyebilir. Küçük adımlarla seri ve hızlı şekilde, kendilerine has yürüyüşleri vardır. Pomeranyalı’lar gezdirilirken mutlaka bir tasma ile dolaştırılmalıdır. Aksi halde diğer köpekler ile çok kolay kavga edebilirler ve küçük boyutları nedeniyle narin yapılarının zarar görmeleri kaçınılmaz olur. Pomeranyalı’lar için göğüsten bağlamalı ve otomatik şerit tasmalar çok idealdir. Bolca gezen ve sosyalleşen Pomeranyalı’lar neşeli ve eğlenceli karakterde olurlar.

Öğrenmekten hoşlanan, sahibine karşı çok sadık olan Pomeranyalı'lar inatçı ve gözüpektirler. Küçüklüğüne aldırış etmeden kendinden katça büyük diğer köpeklere havlama ve hatta saldırma eğilimi bile gösterebilirler. Patronun kim olduğunu iyi anlamalıdır. Aksi takdirde laf dinlemeyecektir. Sahibi izin verirse çok fazla talepkar olabilir. Yaşlılara eşlik etmesi konusunda mükemmeldir. Uysal yapısı ve sevgi dolu karakteri onu aranan bir ırk yapmaktadır.

Yavruyken sosyalleştirildiklerinde diğer köpeklerle, ev hayvanlarıyla iyi anlaşırlar. Ancak ölçüsüz, sert oynamaları sebebiyle çocuklar ile anlaşamadığı anlar olabilir. Çocukların oyun oynama tarzları, aşırı ilgileri ve canını yakmalarından sebep, bazen çocukları ısırmalarına bile sebebiyet verebilir. Bu nedenle çocuklarla yalnız bırakılmamalı, gözlem altında bulundurulmalıdırlar.

Oyuncu yapıya sahip ve ilgi görmekten hoşlanan bu köpekler oyuncak köpek olarak bilinir. En beğenilen renkleri mat altın ve turuncu (kızıl) olmasına rağmen her renkte Pomeranyalı görmek mümkün olabilir. Çok zeki olan bu köpekler çok farklı yetenekler sergileyerek insanların ilgisini üzerlerine çekerler. Sahibine sadık ve aşıktır, yakın olmayı sevmesi nedeniyle Pomeranyalı’lar kucakta gezmekten hoşlanırlar. Pomeranyalı’nın en önemli özelliklerinden biri ise kucağa alındığında oyuncak bir köpekmiş gibi hareketsiz bir şekilde bacaklarını aşağıya doğru eğerek durmasıdır.

Pomeranyalı ırkı diğer ırk köpeklere göre zekâ seviyesi biraz daha yüksektir, tuvalet eğitiminde başarılıdırlar. Yabancılara karşı temkinli davranmasından dolayı havlama eğilimi fazladır. Neye, ne zaman havlaması öğretildiğinde iyi bir bekçi köpeği olacaktır. Narindir; yanlışlıkla köpeğin üzerine basılma ihtimalinden dolayı, sahibinin ayağı altında fazla dolaşması engellenmeli, mazur kalabileceği ev kazalarına karşı proaktif önlemler alınmalıdır.

Pomeranyalı’lar 7 ile 10 ay arasında erişkinliğe ulaşırlar. Sivri uçlu dik kulakları; ince, siyah ya da kürkünün renginde burunları, badem şeklinde parlak ve koyu renk göz şekli ile tilkiye, oyuncak bebeğe ya da oyuncak ayıya benzeyen bir yüz yapısına sahiptir. Dişler makas ısırışı şeklinde kapanır. Boynunda gür bir yelesi, çift katmanlı uzun ve kabarık tüyleri vardır. Yavrularda pamuksu yapıda olan tüyler yetişkinlerde sertleşir. Kare görünümde vücudu ve sırtta öne doğru kıvrılan kabarık tüylü kuyruğu vardır. Sık ve dik duran tüy yapısındadır. Genelde turuncu veya koyu sarı renklerde olsa da beyaz, siyah, mavi, çikolata ve her renk Pomeranyalı olabilir. Bu türün erkeği yılda bir kere tüy döker ve dişisi sıcakta veya doğumdan sonra tüy döker.

Tüy dökümünü önlemek için günlük fırçalamak en idealidir. Fakat boyutlarından dolayı ortalama bir köpekten daha az tüy ürettiği için sahibi için çok büyük bir sorun anlamına gelmez. Sadece özel köpek şampuanı ile yıkanmış olmalıdır. Bu da köpeğinizde pirelenme oluşmasına engel olacaktır. Kuru şampuanlarda temizlenmesi için kullanılabilir. Günlük fırçalanmasının sağlayacağı diğer bir fayda ise derilerinin doğal yağ dengesinde kalabilmesinin ve derinin daha da sağlıklı görünebilmesi için birebirdir. Yaz mevsimlerinde tüyler tıraş edilerek yani “Boo” görüntüsüne kavuşturularak köpeğinizin rahata kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bununla beraber tüy dökülmesi de tamamen ortadan kalkmış olur.

Tıraş yapıldığında yine sevimli görüntüsünden taviz vermez. Sizler de yaz ve kış ayrı 2 farklı cins köpek besliyor hissi oluşmuş olur. Sıklıkla veteriner kontrolünde olmalıdırlar. Pomeranyalı’ların gözleri sık sık temizlenmelidir. Göz çevrelerindeki çapaklanma zamanla gözlerine zarar verebilir. Aynı şekilde dişlerde düzenli olarak fırçalanmalı ve temizlenmelidir. Pomeranyalı’larda diş tartarı çok sık görülür. Dişlerin fırçalanması sırasında boğaza su kaçabilir. Böyle bir durumda çenesinin altı okşanarak, öksürmesine yardımcı olmak yeterli olacaktır, zararı yoktur.

Pomeranyalı'nın Fiziki Özellikleri, Hastalıkları, Yaşam Ömrü

Kilosu ve Yüksekliği:

Dişi ve Erkeklerde Kilo: 1 kg - 3 kg

Dişi ve Erkeklerde Yükseklik: 18 cm - 30 cm

Ortalama Yaşam Süresi:

13 ila 16 yıl, düzenli ve disiplinli bir bakımda 20 yaşına kadar yaşadıkları da bilinir.

Yatkın Oldukları, Bilinen Hastalıkları:

Diz kapağı çıkığı, Kalp hastalıkları, Epilepsi, Hipoglisemi, Hipofiz cücelik, Cilt hastalıkları, Göz enfeksiyonları, Erken yaşta diş kaybı.

Pomeranian ve hatta çoğu süs köpeğinin sağlık sorunlarıyla ilgili derlemiş olduğumuz yazımızı okuyunuz

Pomeranyalı'da (Pomeranian) Tipler - Hangi Pomeranyalı Daha Kıymetli?

Pomeranyalı ırkındaki türler (tipler); genelde karşımıza 3 çeşit olarak çıkmaktadırlar. Tilki, Oyuncak Bebek ve Oyuncak Ayı (ayıcık).
Birincisi; diğer tiplere göre daha uzun burun yapısıyla, tilkiyi ifade eder kafa ve yüz çizgilerine sahip olan “Tilki Kafa”. Bu tip için tam olarak tilki suratlı diyemeyiz ancak Pomeranyalı olmayan kafa yapısı daha ziyade bize, Alman Spitz ırkı köpeğe daha yakın (genetik benzerliği) olduğunu gösterir. Irkın karakteristik yapısından eksik diyebileceğimiz unsurları yuvarlak, kubbeli kafatası ve ağızıdır. Ancak yüzün çerçevesi aşırı uzun değildir. Diğer köpek ırklarına kıyasla, küçük kabul edilir.

Altta görülen; İkincisi ve üçüncüsü ise; oyuncak bebek yüzlü ile oyuncak ayı (ayıcık) suratlıdır. Tam Pomeranyalı yüzü diye (suratı) tarif edilirken bu iki tipten bahsedilmelidir. Kısacası, oyuncak bebek kafalı ve ayıcık kafalı şeklinde adlandırılır.
Oyuncak bebek tipi; genelde Pompom, Pom (veya babydoll Pomeranian) olarak anılan görünümündedirler. Gördüğünüz gibi, bu Pomeranyalı’nın görünümü ayıcık Pomeranyalı’ya son derece benziyor. Aralarındaki fark, eğer yakından bakarsanız, türde burun genişler ve ayıcık Pomeranyalı’ya göre daha az bir dönüşlüdür. Gözler biraz daha yüksek ve iridir.
Ayıcık kafalı; Pomeranyalı’ların; en değerli ve mükemmel bir örneğidir. Görüldüğü gibi, yüz şeklinde diğerlerine göre oldukça farklılıklar vardır. Diğerlerinin aksine, ayıcık Pomeranyalı'nın burnu çok daha kısadır. Çoğunlukla "basık ve yumuşatılmış bir yüz" denir. Bu özelliklerinden dolayı, gözler burnuna daha yakın ve yanaklar daha dolgun görünmektedir. Yurtdışında yapılan; neredeyse tüm küçük ırk, süs köpeği yarışmalarında kendi türlerini geride bırakmıştır.

3 Comments

  1. Barkın dedi ki:

    Cok tesekkür ederiz

  2. Pomeranian dedi ki:

    Bu müthiş makale için teşekkürler. Pomeranian boo hakkında istenilen tüm bilgileri burada bulabildim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir