Öncelikle tüm pet severlere şu mesajı vermek isteriz. Doğası ve karakteri gereği köpekler can dostumuz ve her köpek yavrusu da şirin ve güzeldir. Yazımızla sadece şecerenin anlamına açıklık getirmek istedik.
Bilip bilmeyen, önüne gelen herkesin şecere kelimesini kullanırken dürüst ve dikkatli olmasının gerekliliğine dikkat çekmek istiyoruz. Yetiştiricilerin çoğunda, bilhassa arka bahçe yetiştiricisi diye tabir edilen geniş bir kitle var ki bunlar; aynı insanlarda olduğu gibi akraba hatta aile içi evlilikler ile (çiftleştirilmeyle) üretim yapmaktadırlar.
“İnbreeding” sistemi yani insan bakış açısıyla ensest demektir ve potansiyel problemler içerir. Bu sistemde devam eden yakın akraba çiftleşmelerinin neden olduğu sınırlı gen havuzu zararlı genlerin yayılmasına, ciddi bedensel ve mental sorunlara yol açtığı gibi, ırkın yaşam gücünün yitirilmesine neden olur. “Outcrossing” anlamı ise anne ve babanın hiçbir akrabalık düzeyi olmaması demektir. Şecereli hayvanlarda bu genellikle dört ya da beş nesil geri gidildiğinde ortak atalara sahip olmamaları anlamına gelir. Bu sebeple ki; şecere sadece ırkı güzelleştirmek ve saf tutmak adına değil, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine vesile olduğu için de son derece önemlidir.
Bugün Türkiye’de kabul gören şecere belgeleri sadece Dünya genelinde FCI, ABD’de ise AKC’nin vermiş olduklarıdır. Diğer şecereler ülkemizde kabul görmemektedir ve bu köpekler KIF – Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonuna B tipi yani “Geçmişi Belli Olmayan Köpek” kategorisi altında kayıt edilebilmektedir. Ülkemizde doğan bir bebeğin şecereli olması için; anne babasının federasyona (KIF) kayıtlı olması gerektiği gibi artı kriterlerde mevcuttur. Bunlar da;
Görüldüğü üzere; ancak yukarıda sıraladığımız bu şartlar ve uygulamalar sırasıyla yerine getirildiğinde şecereli bebekler olacaktır.